Θέμα 1 – Β΄Λυκείου 2016-2017

 

Τίτλος «Η Ελληνική Ποίηση στην Ιαπωνία»
Κατηγορία Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες
Χρονική περίοδος υλοποίησης Σχολικό Έτος 2016-17
Ομάδες Εργασίας –          Ανθολογία Νεοελληνικής Ποίησης στα ιαπωνικά

–          Ο Κ.Π. Καβάφης στην Ιαπωνία

–          Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Ιαπωνία

–          Ο Οδυσσέας Ελύτης στην Ιαπωνία

–          Η ποίηση του χαϊκού στην Ελλάδα

–          Λευκάδιος Χερν

–          Η αρχαία ελληνική τραγωδία στην Ιαπωνία την τελευταία διετία (2015-2016)

Υπεύθυνος Καθηγητής Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος ΠΕ01
Σχέδιο υποβολής Ερευνητικής Εργασίας ΣΧΕΔΙΟ

Ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας είναι ένας έλληνας, ο Λευκάδιος Χερν (1850-1904). Η προσωπικότητά του συνδέει τις δύο χώρες. Στις μέρες μας μεγάλοι έλληνες ποιητές, όπως ο Καβάφης και ο Ελύτης, και ο λογοτέχνης Ν. Καζαντζάκης μεταφράζονται στα Ιαπωνικά. Οι μαθητές ερευνούν ποια είναι σήμερα η απήχηση της ελληνικής ποίησης στην Ιαπωνία: Ποιες μεταφράσεις ελλήνων ποιητών έχουν εκδοθεί, ποια πρότζεκτ έχουν γίνει για έλληνες ποιητές σε ιαπωνικά πανεπιστήμια, τι εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία για την ελληνική ποίηση, γιατί η ελληνική ποίηση ενδιαφέρει μια τόσο μακρινή και τόσο διαφορετική χώρα, όπως είναι η Ιαπωνία, αλλά και πώς το Ιαπωνικό θέατρο ΝΟ ανεβάζει την Αρχαίες τραγωδίες ή την Οδύσσεια του Ομήρου στο Τόκυο και στην Επίδαυρο. Κι ακόμα ποια είναι η απήχηση της ιαπωνικής ποιητικής φόρμας «Χαϊκού» στην Ελλάδα.

Δράσεις Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ»

 

Το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές», παρουσίασε με επιτυχία την εκδήλωση «Η Ελληνική Ποίηση στην Ιαπωνία», στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στις 7.30 μ.μ.

Μαθητές της Β΄ τάξης, παρουσίασαν το πρότζεκτ που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-2017, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή θεολόγου Παναγιώτη Ανδριόπουλου, με στόχο τη διερεύνηση της απήχησης της ελληνικής ποίησης στην Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν Ανθολογίες Νεοελληνικής Ποίησης στα Ιαπωνικά, με ιδιαίτερη αναφορά στον Κ.Π. Καβάφη, τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Οδυσσέα Ελύτη.  Επισημάνθηκε η απήχηση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στην Ιαπωνία και έγινε αναφορά στη χρήση του χαϊκού (ιαπωνικής ποιητικής φόρμας) από έλληνες ποιητές.

Η συνταξιούχος Διευθύντρια του Α? Αρσακείου Λυκείου κ. Μαριάννα Γεωργούντζου αναφέρθηκε στον ελληνικής καταγωγής εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας, Λευκάδιο Χερν, καθώς η ίδια είχε μεταφράσει στο παρελθόν ??Ιαπωνικούς θρύλους?? του Χερν, που είχαν εκδοθεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρη.

Οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα στα ελληνικά και ιαπωνικά, και τραγούδησαν ιαπωνικά τραγούδια, ενώ ο μαθητής Κωνσταντίνος Καραμπίνος ερμήνευσε στο πιάνο μία σύνθεση του διεθνούς φήμης ιάπωνα συνθέτη Toru Takemitsu.

Στην εκδήλωση έπαιξε ? ευγενώς προσφερθείς ? σακουχάτσι (ιαπωνικό παραδοσιακό πνευστό) ο ιάπωνας δεξιοτέχνης Seiun Saruta.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, εξοχώτατος κ. Masuo Nishibayashi, ο οποίος είναι και εξαιρετικός βιολιστής και ερμήνευσε μαζί με τη σύζυγό του δύο έργα για βιολί και πιάνο.

Την εκδήλωση προλόγισε η διευθύντρια του Α? Αρσακείου Λυκείου κα Αμαλία Μαυροειδή και έκλεισε, συγχαίροντας θερμά τους συντελεστές, ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Την οργάνωση της εκδήλωσης είχαν αναλάβει οι καθηγητές του Α? Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού Π. Ανδριόπουλος και Δ. Μπαλτάς.

Συμμετείχαν οι μαθητές:

Στέλλα Αντωνοπούλου, Μαρία Γουρνέλλη, Κωνσταντίνος Δεναξάς, Κωνσταντίνα Δράκου, Αθηνά Καλαντζή, Χρήστος Καλογερόπουλος, Καλλιόπη Καλογεροπούλου, Κωνσταντίνος Καραμπίνος, Ελένη Κονίδα, Χριστόφορος Κουτσόλαμπρος, Αιμιλία Μπέλλου, Ιωάννα Παπαδοπούλου, Αγγέλικα Σταθοπούλου, Κλεοπάτρα Τζιάνο, Ιρένα Τζινιέρη, Δήμητρα Τσαπάλου, Αλέξανδρος Χατζηνικολάου, Νίκος Φουντουλάκης, Μάνος Ασαριώτης, Πατσούρας Αλέξανδρος, Ιπποκράτης Χαλυβόπουλος, Βασίλειος Φαλιάκος. Ευστάθιος Παναγιωτακόπουλος, Ρομπέρτα Μακντόναλντ.

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης