Θέμα 4 – Β΄Λυκείου 2012-2013

Τίτλος «Φιλοσοφία και Επιστήμη στο ύστερο Βυζάντιο (1204-1453)»
Κατηγορία Θετικές επιστήμες: Φυσική, Αστροφυσική, Ιατρική, Φαρμακευτική.
Θεωρητικές Επιστήμες: Φιλοσοφία, Νομική, Θεολογία.
Χρονική περίοδος υλοποίησης Σχολικό Έτος 2012-2013
Ομάδες Εργασίας

Καθώς η φύση του θέματος το επέτρεπε, οι μαθητές εργάστηκαν σε μια ομάδα εργασίας που διαχωριζόταν σε υποομάδες των οποίων τα μέλη εναλλάσσονταν κυκλικά (ανά μήνα) με στόχο την μέγιστη αλληλεπίδραση των εμπλεκομένων μαθητών. Οι υποομάδες έκαναν βιβλιογραφική έρευνα, εντρύφησαν σε πλήθος βιβλίων, διασταύρωσαν πληροφορίες, συζήτησαν ανά υποομάδες και κατανόησαν δύσκολα επιστημονικά και φιλοσοφικά θέματα με την βοήθεια των επιβλεπόντων καθηγητών. Επέλεξαν υποθέματα της αρεσκείας τους, για τα οποία συνέγραψαν ατομικές εργασίες. Στη συνέχεια ενοποίησαν τα κυριότερα σημεία συμπεράσματα σε μία ενιαία παρουσίαση PowerPoint, στη δημόσια παρουσίαση της οποίας, στην κοινότητα του σχολείου, συμμετείχαν όλοι οι μαθητές.

Υπεύθυνοι Καθηγητές Δ. Μπαλτάς, Φιλόλογος PhD
Γ.Α. Δρίλλια, Φυσικός – Αστροφυσικός PhD
Σχέδιο υποβολής Ερευνητικής Εργασίας Σχέδιο υποβολής Ερευνητικής Εργασίας
ΣΧΕΔΙΟ
Παρουσίαση  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


Κωνσταντίνος Mπριάνης,-Γεωργιος Γεμιστος

Αγνή Βούρτση -Νικηφορος Βλεμμυδης

Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος -Ιατρική και Φαρμακευτική στο Ύστερο Βυζάντιο

Αλέξανδρος Μητρόπουλος – Μαθηματικά και Αστρονομία στο Ύστερο Βυζάντιο

Αντώνης Βερροιόπουλος – Νικηφόρος Γρηγοράς

Άνναλη Βάμβουρα – Γεώργιος Παχυμέρης

Κωνσταντίνος Σακελλαρίου -Παχυμέρης

Παντελής Μπαρκάς – Μετοχίτης

Άνναλη Βάμβουρα – Γεώργιος Παχυμέρης

Αντώνης Βερροιόπουλος – Νικηφόρος Γρηγοράς

Αρτέλης Μαγνήσαλης -Πλήθων

Γιάννης Λούβης – Η Αλχημεία στο ‘Υστερο Βυζάντιο

Χρήστος Βλόντζος – Γρηγοράς

Δράσεις 1. Διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή του τομέα Αστρονομίας Αστροφυσικής και Μηχανικής του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Στράτου Θεοδοσίου,  στη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, με θέμα «Επιστήμες στο Ύστερο Βυζάντιο». Ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Στράτος Θεοδοσίου και ο συνεργάτης του κ. Μάνος Δανέζης, Επίκουρος Καθηγητής στον ίδιο τομέα, έχουν τα τελευταία χρόνια ασχοληθεί ερευνητικά με την Ιστορία της Επιστήμης και έχουν συγγράψει σημαντικά πονήματα σχετικά με το θέμα της ερευνητικής μας εργασίας. Επιγραμματικά παραθέτουμε το:  «Στα χρόνια του Βυζαντίου: Οι θετικοί επιστήμονες, ιατροί, χρονολόγοι και αστρονόμοι»
Στράτου Θεοδοσίου, Μάνος Δανέζης, επιμέλεια: Αγγελική ΚιντήΔίαυλος, 2010, 672 σελ., ISBN 978-960-531-268-8
2. Ακολούθησε συζήτηση (διάρκειας μίας ώρας) όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με έναν σημαντικό σύγχρονο διεπιστήμονα, να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να μορφοποιήσουν ελεύθερα τα συμπεράσματά τους. (Ιανουάριος 2013)
3. Ανταλλαγή των γραπτών εργασιών των μαθητών στα πλαίσια της ομαδοσυνεργατικής, μελέτη των γραπτών κειμένων τους από συμμαθητές τους, σχολιασμός, υποβολή ερωτήσεων, αποσαφήνιση ομιχλωδών σημείων, συμπλήρωση ελλείψεων και τελικά αναδιατύπωση παραγράφων ή και αναδιάρθρωση κεφαλαίων των εργασιών. (Μάρτιος 2013)
4. Παρουσίαση των τελικών εργασιών στην ολομέλεια πριν την παράδοση στους επιβλέποντες καθηγητές.